Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
 Blogs  Blogs
Weer in Oezbekistan
Click for Tasjkent, Oezbekistan Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Oezbekistan.nl - English Oezbekistan.nl - Turks  home | sitemap | contact   
Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-Azië. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.
Samarkand

SAMARKAND, “de parel van de islam”, “het Rome van het Oosten”, dat gedurende 25 eeuwen schitterde en als Sogdiaans koninkrijk gedurende meer dan drie jaar weerstand bood aan de aanvallen van Alexander de Grote. Onder de Seleuciden was Samarkand door de handelaars alom vertegenwoordigd op de Zijderoute, van Byzantium tot in China.

Na de wreedaardige aanval door de Arabieren in 712 herwint de stad haar volle glorie onder de Samaniden (9de-10de eeuw), om opnieuw in rook op te gaan onder de aanvallen van Genghis Khan in 1220. Eens temeer zou de stad herrijzen op de asse van zijn voorstad. De stad waarmee we vandaag kennis maken, is vooral de stad van Tamerlan, Timur Leng of te wel Timur Lenk (de “kreupele van ijzer”), die er de hoofdstad van de wereld van wilde maken, en de stad van zijn kleinzoon Oulougbek of te wel Ulugbey, die haar promoveerde tot zetel der wetenschappen.

Het meest bekende monument is de Gour-Emir (“Graf van de Emir”), dat Tamerlan had voorbestemd als mausoleum voor zijn geliefde kleinzoon Moukhammed-Sultan. Toen Tamerlan, “de gesel Gods”, de man van de 100.000 schedels in Bagdad, in 1405 stierf, werd zijn lichaam opgebaard in een graf van donkergroen nefriet. Het evenwicht tussen kracht en verfijning wordt nog geaccentueerd door de twee mausolea die de Gour-Emir aan beide zijden flankeren.


Ulugbey madrasa


Gur emir mausoleum

Maar het is het Registan (“plaats van zand”), dat vooral bijdroeg tot de roem van Samarkand! Bij de schitterende madrasa van Ulugbek (Ulugbey) (1417-1420), de grootste universiteit van Centraal-Azië, waar Oulougbek zelf wiskunde onderwees, werd de madrasa van Chir-Dor (1619-1639) en deze van Tilla-Kari (1646-1660) gevoegd, waarbij telkens op een vakkundige manier de eenheid van de plaats werd gerespecteerd zonder hierbij slaafs het bestaande model te kopiëren.


Registan plein

Bezoek het observatorium van Ulugbek en de ruďnes van de Bibi-Khanym moskee, waarmede Tamerlan alle door hem
geziene monumenten wou overschaduwen...


Bibi Khonim moskee


Al Bukhari complex

SHAKHRISSABZ, 60 km ten zuiden van Samarkand, de “groene stad”, het oude Kech, waar Tamerlan in 1336 het levenslicht zag. Hij liet er tussen 1374 en 1396 het Ak-Saraď optrekken, het immense “witte paleis”, heden ten dage nog het meest indrukwekkende gebouw van de wereldlijke bouwkunst uit het middeleeuwse Centraal-Azië. Uit de tijd der Timouriden dateren ook de Roh-Gumbaz moskee (“de blauwe koepel”) en het mausoleumcomplex Gumbaz-i-Zaďdin.

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer