Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 <font color=C00000>Nieuws</font>  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
 Blogs  Blogs
Weer in Oezbekistan
Click for Tasjkent, Oezbekistan Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Oezbekistan.nl - English Oezbekistan.nl - Turks  home | sitemap | contact   
Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-AziŽ. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, KirgiziŽ, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.
Nieuws (11)
MEI
23
Oezbekistan neemt afstand van Rusland
 Geen reacties  4.531 keer gelezen

Oezbekistan geeft signalen dat het meer afstand wil nemen van Rusland en meer toenadering zoekt tot het Westen. Maar het blijft moeilijk de positie van president Karimov juist in te schatten.

Volgens de nieuwswebsite eurasianet.org ziet het er naar uit dat Oezbekistan weg wil onder de vleugels van Rusland. Op 13 mei tekende het Oezbeekse staatsenergiebedrijf Uzbekneftigaz een samenwerkingsakkoord met het Maleisische gasconcern Petronas voor de Ustyurt-gasvelden in Oezbekistan. Het Russische gasbedrijf Gazprom sloot in 2004 al een akkoord om hier gas te winnen.


Eerder deze maand keurde Oezbekistan het Navo-voorstel voor de aanleg van een intercontinentale spoorlijn goed zonder eerst de toestemming van Rusland te vragen. Van zijn kant verbiedt Rusland tijdelijk de import van Oezbeekse landbouwproducten.

De Oezbeekse gasvoorraden en de strategische ligging van het land trekken de wereldgrootmachten (Rusland, VS, China en Europa) aan. De relaties gingen de voorbije jaren op een neer. Na 9/11 verbeterde het land de relaties met de VS door de luchtmachtbasis Karshi-Khanabad ter beschikking van de Amerikanen te stellen in hun strijd tegen het terrorisme. 

In 2005 liet Oezbekistan niet langer Amerikaanse troepen toe omdat de VS het land veroordeelden nadat Oezbeekse veiligheidstroepen het vuur openden op manifestanten in Andijan. Vanaf dit jaar worden Amerikaanse troepen wel weer toegelaten na gesprekken tussen de Amerikaanse admiraal William Fallon en de Oezbeekse president Islom Karimov.

De EU stelde naar aanleiding van de gebeurtenissen in Andijan ook reisbeperkingen in tegen Oezbeekse functionarissen zoals de minister van Defensie. Vorig jaar werden die sancties opgeheven. Sindsdien kijkt het regime positiever naar Europa en probeert het de relaties verder te verbeteren.

Een anonieme Oezbeekse analist merkt op eurasianet.org op : ĎDe VS en Europa zijn goed voor een vijfde van de totale handel met Oezbekistan en Rusland op zijn eentje staat voor een derde. Daarom is het onwaarschijnlijk dat Oezbekistan volledig afstand zal nemen van Ruslandí.Bron: http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=21317&cHash=1a3de222b0

 23-05-2008 

Terug


Reacties

Geen reactie gevonden

Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer