Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
 Blogs  Blogs
Weer in Oezbekistan
Click for Tasjkent, Oezbekistan Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Oezbekistan.nl - English Oezbekistan.nl - Turks  home | sitemap | contact   
Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-AziŽ. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, KirgiziŽ, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.
Geschiedenis
Oezbekistan is een land dat altijd anders is geweest dan de omringende landen in Centraal AziŽ. De bewoners zijn meer gesetteld dan nomaden en leiden een leven dat tussen de 6 e eeuw voor Christus tot aan de 19e eeuw weinig veranderd is.
 

De regio maakte deel uit van de oude Perzische staten. Tijdens de 4e eeuw voor Christus trouwde Alexander de Grote de dochter van het lokale hoofd van Samarkand. Onder het Kushan rijk werd het Boeddhisme gevolgd en de Zijderoute bracht een vreedzaam contact met de rest van de wereld.


In de 6e eeuw na Christus waren het de Turken die Oezbekistan binnen trokken en de Islam en een geschreven alfabet introduceerden in Oezbekistan. Nadat deze verder getrokken waren naar vruchtbaardere gebieden nam PerziŽ de macht weer over, totdat Djenghis Khan en zijn paarden het land binnen kwamen. Met de komst van de meedogenloze strijder Timur in de 14e eeuw bloeide Oezbekistan weer op. Samarkand werd een levendige Islamitische hoofdstad dankzij Timurís steun aan de kunst.

Gedurende deze periode waren er Mongoolse stammen die de naam Uzbek aannamen. Deze stammen trokken naar het zuiden en veroverden het rijk van Timur en hebben sinds 1510 controle over het gebied.

In de vroege 18e eeuw vroeg de Khan van Khiva hulp aan Peter de Grote in de bescherming van zijn land tegen de Turkmenen en Kazakken. Hiermee werd ook de interesse gewekt van de Russen in Centraal AziŽ. Terwijl de Russen kwamen, wilde de Khan hun hulp niet en roeide bijna het gehele leger uit.


Uitgezonderd enkele kleine plunderingen was de volgende grote missie in 1839 door de Tsaar Nicholas I ondernomen, die uitbreiding van het Britse rijk wilde voorkomen. Echter de missie was geen groot succes. 25 jaar later maakten de Russen opnieuw een serieuze zet op Oezbekistan, in 1875 was de Regio in Russische handen.


Na de Russische revolutie in 1917, claimden de Bolsheviks de Autonome Sovjet Socialistische republiek Turkestan, dit ondanks het feit dat de meeste Centraal Aziaten zichzelf omschreven als etnische Turk of Pers in plaats van de naam van hun land.


In oktober 1924 werd Oezbekistan vastgesteld, echter in de periode die volgde is de vorm en de grootte nog verscheidene
keren veranderd.


Voor de mensen van het platteland betekende dit het verplicht gemeenschappelijk maken van de boerderijen en het in grote getale cultiveren van katoen. Voor de geleerden betekende dit uitroeiing (devastating purges).


De eerste serieuze non-communistische beweging werd gevormd in 1989, om zich uit te spreken over de katoen cultivatie en het gebruik van Oezbeeks als officiŽle taal.Na Moskous coup in 1991 werd Oezbekistan onafhankelijk verklaard. President Karimov heeft sindsdien de macht.


President Karimov


Bron: Lonely Planet

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer