Home  Home
 Toerisme  Toerisme 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
 Blogs  Blogs
Weer in Oezbekistan
Click for Tasjkent, Oezbekistan Forecast
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Oezbekistan.nl - English Oezbekistan.nl - Turks  home | sitemap | contact   
Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-AziŽ. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, KirgiziŽ, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.
Bevolking

Oezbeken (Uzbeken) zijn verreweg de grootste etnische groep in Centraal-Azie. Van de circa twintig miljoen Uzbeken woont driekwart in Oezbekistan, de rest in de verschillende buurlanden. Oezbekistan bevat de dichtstbevolkte gebieden van Centraal-Azie, de centrumgebieden van de voormalige chanaten Chiva, Buchara en Kokand langs de rivieroasen van de Syr Darja en Amu Darja. In het Fergana-bekken won en gemiddeld meer dan vijfhonderd mensen per vierkante kilometer (in Kazachstan zes). Oezbekistan heeft zijn wortels in een sedentair en (semi)-nomadisch verleden en bevindt zich op het kruispunt van de Turks-Iraanse cultuur. Na Turkije is Oezbekistan qua bevolking het tweede Turkstalige land, maar de republiek telt de twee centra van de Iraanse cultuur bij uitstek, Samarkand en Buchara.


 

De meeste Oezbeken, zo'n zestig procent, wonen op het platteland en veertig procent is boer. Door de snelle bevolkingsgroei van 2,6 procent per jaar is meer dan de helft van de Oezbeken jonger dan twintig jaar. Vooral door de verbeterde gezondheidszorg steeg het gemiddeld aantal kinderen per vrouw tot 5,9 in 1970. Carnpagnes voor geboortebeperking brachten dit aantal daama terug tot vier. De snelle bevolkingsaanwas leidde al in de jaren zeventig in de rivieroasen, waar land en water schaars zijn, tot een zekere agrarische overbevolking. In de jaren tachtig werd de werkloosheid op het platteland voor iedereen zichtbaar en sindsdien zijn de sociaIe en economische problemen verder toegenomen.

 

Russen, evenals Tataren en Ukrainers, wonen vooral in Taskent en de andere grote steden Sarnarkand, Buchara en Fergana. Het aantal Russen (in 1989: 1,7 miljoen) neemt absoluut en percentueel af.

 

De omvang van de derde bevolkingsgroep in Oezbekistan, de Perzischtalige Tadzjieken, is controversieel door de druk die op hen wordt uitgeoefend om zich bij volkstellingen als Oezbeek op te geven. Aan gedeporteerde volken telt Oezbekistan vooral Koreanen en Mescheten, een Turkstalig volk uit Georgie. De door Stalin gedeporteerde Krimtataren mochten ten tijde van Gorbatsjov terugkeren naar hun gebied van herkomst.


 

In de verdroogde delta van de Arnu Darja nabij het Aral-meer wonen de Karakalpakken, een volk met een Turkse taal die op Kazachs lijkt. Zij zijn het belangrijkste slachtoffer van de milieurarnp die het Aral-meer en omgeving heeft getroffen. Van de circa honderdduizend Joden die Oezbekistan in 1989 telde heeft een groot deel het land inmiddels verlaten.

In 2001 leefde er in Oezbekistan een Duitse minderheid van ongeveer 24.000 mensen. Hierbij gaat het om families en nakomelingen van de 40.000 Wolga-Duitsers die in de jaren veertig door Stalin naar Tasjkent werden gedeporteerd.

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer